Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2017 21:17 - SPAROTOK - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДРЕВННИЯ БЪЛГАРСКИ СИМВОЛ IYI- анонс
Автор: velizarv Категория: История   
Прочетен: 2109 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 12.01.2017 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДРЕВННИЯ БЪЛГАРСКИ СИМВОЛ IYI- анонс

ВАЖНО! Публикувам статията с одобрението на нейния автор, защото я смятам за интересна, но не мога да споря по нея, моля търсещите дискусия да се обърнат към автора ѝ - Спароток. http://sparotok.blogspot.bg/2017/01/iyi.html

През декември 2016 г. “Списание 8” публикува интересен материал засящащ произхода и древността на името българи. Тази работа аз изградих съвместно с г-н Александър Мошев – авторът на “BOLGAR - тайните на нашия произход “. Ние представихме слабо познати исторически извори, а също така информация от областите на археологията и генетиката, в защита на виждането си, че още преди Троянската Война, на Балканите са живели хора, чието название е било бльгии, но е предавано от гърците като флегии. В по-късни времена, този етноним еволюира в бльгъри, а после се превръща в българи.

 

Вчера, с г-н Мошев бяхме приятно изненадани, че отново наши неща са избрани да бъдат представени в януарското издание на “Списание 8”. Този път не се касае за съвместна работа, а за отделни статии. Г-н Мошев проучва от доста време особения символ на старите българи и е успял да установи употребата на IYI в значителен диапазон от време, а и в огромен ареал, който обхваща три континена – Европа, Азия и Африка. 

 

Забележителното е това, че знака IYI е бил от голямо значение за различни групи влиятелни хора, живели през различни епохи. Среща се най-рано по тракийската керамика от Меднокаменната епоха, по-късно го намираме по кипърско-минойската керамика. В исторически времена присъства в хералдиката на български царе като Иван Шишман, но се ползва и от основателите на Османската Империя.

 

Отделно от г-н Мошев, аз проучих историята на свещения за дедите ни символ IYI, неговото разпространение в различни региони, но най-вече значението му. Смятам, че в IYI е скрито името на древно тракийско божество, най-вероятно обожествен цар, който е живял в незапомени времена. Напълно е възможно IYI да е стилизираното изображение на така наречения господар на животните – изправен мъж, който е фланкиран от две диви животни. Тази сцена съществува и в друг вариант, в който ролята на подчинителя, покорителя на дивите животни се изпълнява от жена.

 

Подобни сцени са изобразени по различни артефакти, срещащи се на Балканите, но също в Месопотамия, Индия, Египет. Присъствието на предмети с особена иконография в отдалечени от земите ни места, би могла да се обясни с ранните миграции на нашите деди. Някои от тези миграции са отразени в определени исторически извори, други са засвидетелствани от появата на определен вид керамика, оръдия на труда и т.н.

 

Определено, редакторите на “Списание 8” са намерили най-доброто решение за популяризацията на информацията засягаща свещения символ IYI. Макар да сме работили в една и съща посока, с г-н Мошев имаме различен стил и, ако трябваше да комбинираме разработките си, то определени елементи щяха да бъдат загубени. 

 

В януарския брой на “Списание 8” материалите на различните автори са предтсавени отделно, като съсвем откровено бих казал, че моята разработка е допълнение на тази на г-н Мошев, който по мое мнение е представил по-интересни, а и по-важни подробности.

 

 

Желая приятно четене на феновете на “Списание 8”. След време, материалът ще бъде архивиран и ще бъде достъпен до всеки, който няма възможност да си набави четивото сега. Търсенето на истината за корените ни продължава.


 Искам също да добавя, че разпространявам книгата на Спароток "ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ". Цената е същата като в книжарниците, но доставката чрез куриер е безплатна. Ако някой се интересува, нека се свърже с мен на адрес sparotockniga@abv.bg .




Гласувай:
7



1. velizarv - Умолявам тези, които желаят да и...
12.01.2017 21:20
Умолявам тези, които желаят да изразят мнението си да го направят по културен начин. За дискусия могат да бъдат отправяни въпроси към автора на статията.
цитирай
2. nadzambunata - Дюбрье, дьи
13.01.2017 09:30
Ама вие първо се разберете в коминтерна как да опраиме целата работа с ромляни, бълхари, туракийци, тенги-менги, угундури и чукундури, рунтави власи и цигани и като се избистри да-изджустри халтурната картинка ша са получи и културното изразяване на мнение. Блъходърьъ!
П.С. Ша мъ прощавате, забрайх да упоменьъ и черезвичайно важната Бузантия! Че закаде сме без нея бееееее.
цитирай
3. shtaparov - Приемаме интересните мнения на ...
13.01.2017 16:54
Приемаме интересните мнения на Спароток,но йероглифът IYI вече е разчетен от мен по неговия метод- виж

http://shtaparov.blog/politika/2016/07/17/svetovniia-bog-na-drevnite-bylgari-stoi-v-centyra-na-quot-ro.1465191
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравейте!
13.01.2017 21:21
Прочетох, ще го направя отново и на двете статии
На авторите на двете противоположни мнения
Не ми хареса, че заключителната дума е дадена на професорката, представителка на конвенционалната наука
Която в Бай- Ганьовски стил, само не използва чукундур като определение, говори за псевдо наука Естествено, заученото и зазубреното от нея е истинската наука?!
Вероятно ще коментирам по- подробно
Павел нямал необходимите доказателства според нея! Тя ги имала?! А те, доказателствата й, минали ли са теста за лъжата?! Тукидит, Херодот, кой от тях е грък?

Хубава вечер!
цитирай
5. shtaparov - Прочетох, ще го направя отново и на ...
14.01.2017 12:13
leonleonovpom2 написа:
Прочетох, ще го направя отново и на двете статии
На авторите на двете противоположни мнения
Не ми хареса, че заключителната дума е дадена на професорката, представителка на конвенционалната наука
Която в Бай- Ганьовски стил, само не използва чукундур като определение, говори за псевдо наука Естествено, заученото и зазубреното от нея е истинската наука?!
Вероятно ще коментирам по- подробно
Павел нямал необходимите доказателства според нея! Тя ги имала?! А те, доказателствата й, минали ли са теста за лъжата?! Тукидит, Херодот, кой от тях е грък?

Хубава вечер!

Поздравления за страхотния коментар!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: velizarv
Категория: История
Прочетен: 29337
Постинги: 7
Коментари: 27
Гласове: 2415
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031