Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2016 21:41 - ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ПО-СТАРО ОТ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА- АНОНС ЗА ПУБЛИКАЦИЯ В “СПИСАНИЕ 8”
Автор: velizarv Категория: История   
Прочетен: 1722 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 11.12.2016 21:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ПО-СТАРО ОТ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА- АНОНС ЗА ПУБЛИКАЦИЯ В “СПИСАНИЕ 8”

ВАЖНО! Публикувам статията с одобрението на нейния автор, защото я смятам за интересна, но не мога да споря по нея, моля търсещите дискусия да се обърнат към автора ѝ - Спароток. http://sparotok.blogspot.bg/2016/12/8.html


На 08 декември 2016г. излезе брой на “Списание 8”, в което ще бъде представена доста интересна статия на историческа тематика. Заедно с г-н Александър Мошев – авторът на книгата “BOLGAR  Тайните на нашия произход”, успяхме да създадем работа, в която сме представили виждането си относно това кога и къде се е появило името българи, а и под каква форма.

Противно на официалните тероии, с г-н Мошев смятаме, че названието българи се е зародило на Балканите и по начало е принадлежало на тракийско племе, което e обитавало Южните Балкани. Още преди Троянската война, представители на тези наши предци напускат родните си места и потеглят на изток стигайки чак до Индия. Това пътешествие е документирано от различни стари автори като похода на бог Дионис.

image

Тази миграция на нашите деди в посока Индия, дава обяснение защо има хора носещи името българи толкова далеч от Балканите.  

Поради това, че се касае само за анонс, тук няма как да дадем подробности, а и самия материал е твърде обемен, за да бъде публикуван в блога. Ceга може да се спомене това, че значението на името българи е сияйни, светли, а и, че е документирано както в “Риг Веда”, така и в “Илиада”.

Разбира се, както в староиндийския епос, така и в работата на Омир то е записано различно, поради това, че индийци и гърци говорят езици различни от нашия и не са в състояние да пресъздадат правилно всички звуци, които са типични за характерния с богатството си български език. Докато индийците наричат дедите ни bhrigus/bhargavа, то в късните гръцки преписи на Илиада името на Φλεγύες.

Не след дълго, “Списание 8” ще предложи в архива си статията, която аз и г-н Мошев създадохме. Така тези, които не са в България, или пък не са успели да си набавят списанието, ще могат да прочетат материала, в който е доказано, че името българи е по-старо от Троянската война.

Редакторите на “Списание 8” уведомиха мен и г-н Мошев относно това, че към статията ни е приложена и критика на учени от БАН. Това е напълно в реда на нещата и може само да ни радва. Когато се запознаем подробно с критиката на специалистите, ние ще представим свой отговор, за който се надяваме да бъде публикуван от “Списание 8”. Истината се ражда в спора, а когато дискусията се води по културен начин, е само въпрос на време когато ще се стигне до консенсус, или поне до изясняване на важни моменти от нашето минало.


Използвам случая, за да благодаря на художника Славян Стоянов за помощта при оформянето на илюстрациите - таблиците със сравнения на балканска неолитна писменост и знаци от печатите на Мохенджо Даро, Харапа и Лотал, Индия.
https://www.facebook.com/Kreksofin.Art/

Искам също да добавя, че разпространявам книгата на Спароток "ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ". Цената е същата като в книжарниците, но доставката чрез куриер е безплатна. Ако някой се интересува, нека се свърже с мен на адрес sparotockniga@abv.bg .

 

 



Гласувай:
6



1. velizarv - Умолявам тези, които желаят да и...
11.12.2016 21:46
Умолявам тези, които желаят да изразят мнението си да го направят по културен начин. За дискусия могат да бъдат отправяни въпроси към автора на статията.
цитирай
2. solinvictus - Това са глупости. . . за мен това е ...
11.12.2016 22:13
Това са глупости ... за мен това е културно,иначе спаротока за мен е пример за олигофрен!
цитирай
3. shtaparov - Напълно съм съгласен с това: племе ...
12.12.2016 22:20
Напълно съм съгласен с това: племе носещо име Бръги,изписвано от гърците като Бриги но придобило по-късно формата Блъги (Блъги Ари= Блъги ора) е съществувало в земите ни от памти века,но най-
вече в някои части на древна Македония. С течение на времето то до такава степен се прославило,че всичките му кръвни роднини приели неговото име. Има и друга теза,която ми се струва по-вероятна:
че ядрото на праисторическите европейски народи е носело името Багари (Бакх-Ари,Хората на Бакха
[Багха,Бага]),което с течение на времето се променило и придобило произношението Балгари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: velizarv
Категория: История
Прочетен: 29403
Постинги: 7
Коментари: 27
Гласове: 2415
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930